Горещи новини

Скандални промени в Закона за лова и опазване на дивеча готвят от МЗХГ

-20:53-Razloginfo.com

Скандални изменения на Закона за лова и опазване на дивеча, които да позволят употребата на забранени средства за лов, готвят от Министерство на земеделието, храните и горите.

Занапред със заповед на земеделския министър при усложнена епизоотична обстановка служители на МЗХГ, МВР и Министерство на отбраната, както и на държавните предприятия за управление на горските територии, ще могат да извършват ликвидиране на дивеч при употреба на всякакви забранени от закона средства, включително отровни примамки, електрошокови устройства, капани и експлозиви. Текстовете са качени в портала за обществени консултации на Министерски съвет.

Според становището на българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“, изпратено до Министъра на земеделието, храните и горите, мотивите, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство, както и на законите на Европейския съюз. България е поела ангажименти пред Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за изготвянето на стратегии за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с конкретни стъпки и мерки, които не включват по никакъв начин поголовно избиване на животни без доказано наличие на заболяването. Предложените изменения противоречат както на установените етични норми, така и на принципите на здравеопазване на животните. От друга страна, в частичната предварителна оценка на въздействието на законовите изменения не са разгледани възможните негативни екологични последствия от използването на забранените методи и средства за лов.Сподер д-р Венцеслава Тасева-Соколова, директор на „Четири лапи“ за България, използването на неселективни и забранени методи и средства на лов несъмнено ще навреди на представители на дивата флора и фауна: „Отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, включително защитени и застрашени видове, а също така и от домашни любимци и селскостопански животни. С времето отровните вещества проникват в почвата, а от там, освен че отравят подпочвените води, се натрупват в растенията, доста от които хора и животни използват като хранителни източници. Експлозивите, освен че са изключително опасни и употребата им би могла да унищожи цели местообитания, биха могли да предизвикат горски пожари и да нанесат щети за милиони.“

От „Четири лапи“ са категорични, че предложените промени издават неспособност на изпълнителната власт да се справи с навлизането на заболявания като африканската чума по свинете и в желанието си да намерят бързо решение на проблема са склонни да изложат на риск уникалното разнообразие от животински и растителни видове у нас. От организацията припомнят, че според редица проучвания и доклади, една от основните причини за разпространението на АЧС е неспазването на елементарни правила за хигиена и биосигурност по време на лов и призовават Министерство на земеделието, храните и горите вместо да създава предпоставки за възникване на бедствия и инциденти, да насочи усилията си в посока на ограмотяване и контрол на българските ловци.

„Четири лапи“ призовават своите съмишленици и всички граждани и организации, несъгласни с предложените промени, да изпратят писмено становище до МЗХГ чрез сайта на портала за обществени консултации www.strategy.bg, или като ползват образец, качен на сайта на организацията на адрес www.four-paws.bg.

„Четири лапи” е международна неправителствена организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 15 страни, сред които и България. Организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр.Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с дейностите си в помощ на бездомните животни, като за последните 10 години организацията е помогнала на над 30 хиляди кучета и котки от цялата страна чрез кастрация, лечение и  намиране на дом.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!