Горещи новини

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“: Оставка на здравния министър, ако тестовете не се правят у дома

-10:14-Razloginfo.com

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще поиска оставката на министъра на здравеопазването и на премиера, ако незабавно не бъде внесена промяна в заповедта за тестването на малките деца при връщане към присъствено обучение – то да става от родител у дома, а не в училище.До това предупреждение се стига след национален съвет с участието на министъра на образованието в петък. Както „Марица“ съобщи веднага след онлайн срещата, основното разисквано положение бе да се промени мястото на тестване.

Искането се отправя, след като е взето предвид, че:

• 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап;
•  учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика;
• волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение;
• провеждането на тестовете в контролирана среда кореспондира с недоверие към родителите, че те могат да направят тестовете в домашна обстановка и по този начин да гарантират сигурността на собственото си дете;
• Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“;
• условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно;
• голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици/;
• смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка;
•  тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден въобще не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители.За тестването на 20 – 25 деца са нужни не по-малко от 4 – 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок;
• присъствието на външни лица в училище в подобна ситуация подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците;
• практически няма да бъде възможно спазването на противоепидемичните мерки по отношение на дистанцията от 1,5 м.;
• в много училища има подготвителни групи, за които тестване не се предвижда, а те учат в съседни стаи;
•  учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия;

В тази връзка националната позиция на Синдикат „Образование“ е щадящите тестове за децата от начален курс да се правят от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че теста е негативен. По този начин отговорността ще е на семейството, а на учителя няма да се вменяват несвойствени за професията функции и отговорности.
Профсъюзът настоява още участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции.
Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.
Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката акад. Денков и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10 ноември, иска още синдикатът.

Уважаеми г-н министър на здравеопазването, Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца. Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни,

пишат от профсъюза.

Ето и личната позиция учителката Даниела Ганчева,  която изригна в социалните мрежи:

Много съм „запалила“!
Имам 23 деца в ПЪРВИ клас, които ще се върнат и 30 минути няма да ми стигнат да ги тествам и при най-добрата организация от моя страна, след като гледах „обучителните“ клипчета с по две деца в стая.
В най-добрия случай по 2 минути на дете прави 46 минути. По-вероятно е да стане час.
Докато тествам всички, ще има припаднали от глад и/или жажда.
Какво правя тогава, ако съм сама с тези деца?
Ще ми бъде ли гарантирано, че ще има кой да ми помага, за да стане по-бързо? Ами ако някой тест бъде изпуснат от дете и замърсен? Резервни предвидени ли са?
Децата, които вече са тествани, ще искат да се хранят, а другите ще ги гледат, така ли??? И ще стоят мирно на чиновете???
Понеделник и четвъртък ги отписвам като учебни часове?! Но ще ги „взимам“ формално-документално, за да върви системата…
Пиша тук, защото моите притеснения касаят всички колеги, но и родители, и смятам, че ние също сме подведени с липса на навременна информация и алгоритъм.
В случая аз се съгласявам да тествам децата, за да са в клас, но при какви условия ще се случва, не е ясно и няма да бъде, докато не се върнем и не започне неизбежният хаос.
Тогава аз ще съм поела ангажимент, който не ми е по силите.
Какво правим?
Задавам въпроси, чакам отговори, в противен случай, ще откажа да участвам в този фарс с каквото и да е административно наказание за това.
Аз съм отговорен човек, а това „тестване“ е „сдъвкано и изплюто“, без изобщо никой да се замисли, че в нашите училища организацията куца по принцип, да не говорим при екстремни условия…
Тези „отгоре“ поднасят някаква декларация, с която за пореден път да си измият ръцете от отговорност, ако нещо не се случи по план, какъвто всъщност няма.
Тогава отново ще бъдем противопоставени учители срещу родители и вместо да бъдем в полза на децата, ние ще водим безсмислена „война“ , в която ще има само „победени“ от системата.

Директорите пък роптаят срещу начина, по-който са оформени разпорежданията на министъра на образованието – писмо от петък след обяд, а не заповед с разписан точен алгоритъм, каквато е била уговорката на Отраслов съвет.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!