Горещи новини

Симптомите на Омикрон: Смазваща умора, болки в мускулите и препускащ пулс

-10:41-Razloginfo.com

Супермутантът на коронавируса омикрон, открит само преди няколко дни в Република Южна Африка и Ботсуана, вече се разпространява в Европа и света въпреки мерките за спиране на полетите и затваряне на границите.Великобритания връща маските и “червения списък” на рисковите държави, Европа и САЩ се затварят за пристигащи за поне 8 страни от Африка (РЮА, Ботсуана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик и Малави). Израел забрани изобщо чужденци да влизат на негова територия. Пристигащите от чужбина израелски граждани пък ще бъдат поставяни под задължителна карантина – ваксинираните за 3 дни, а неваксинираните – за 7. Тел Авив разпореди също отново да бъдат активирани приложенията за проследяване на контактите на заразените.

Според все още оскъдните данни новият щам съдържа поне 30 мутации на шиповия протеин и се предполага, че е по-заразен и от най-вирулентния до момента щам делта. Симптомите му също не са напълно ясни, но според южноафриканската лекарка, диагностицирала първите случаи, при него няма загуба на обоняние и вкус, нито тежки затруднения в дишането, но болните се оплаквали от смазваща умора и силни болки в мускулите. Заразено с новия щам дете на 6 г. пък имало висока температура и изключително учестен пулс.

Младите хора карат болестта сравнително леко, но вероятно новият щам ще удари тежко възрастните, обясни д-р Анджелика Кутзи.

Много бързо след идентифицирането на новия вариант започнаха да валят новини за неговото разпространение по света. Има предположения, че е тръгнал доста по-отдавна, но чак след като се появи предупреждение за опасността от него, започнаха да се правят по-обстойни изследвания и той да бъде откриван в различни държави.

В Европа вече го има във Великобритания, Германия, Чехия, Италия, Дания и Белгия. В Нидерландия се появи истински клъстер, след като в страната се приземиха 2 самолета с 600 души от Южна Африка и сред тях 61 се оказаха заразени с COVID-19. Впоследствие се изясни, че при 13 е открит омикрон. Появиха се случаи в Австралия, Хонконг, Израел.

Представители на британското правителство обявиха, че омикрон може да се предава и между напълно ваксинирани хора, както и че намалява с около 40% ефикасността на ваксините

Според Лондон все още не е ясно колко защитени срещу новия варант ще са имунизираните, но все пак специалистите са убедени, че онези, които имат две дози, и особено хората с бустерна доза няма да боледуват тежко.

Британските официални лица подчертаха още, че ваксина специално срещу Омикрон може да бъде създадена за не повече от 100 дни.

В кои държави вече го има

– Великобритания – 2 случая

– Германия – 2 случая

– Чехия – 1 слачай

– Италия – 1 случай

– Нидерландия – 13 случая

– Дания – 2 случая

– Белгия – 1 случай

– Австрия – 1 случай (в процес на потвърждаване)

– Израел – 1 случай

– Австралия – 2 случая

– Хонконг – 1 случай

– В Русия също вероятно има омикрон, донесен от туристи от Египет, предположи руски сенатор, на здравните власти го опровергаха

– Република Южна Африка (РЮА) – 22 случая

– Ботсуана – няма данни колко са случаите, но се твърди, че е открит първо при дипломати, пристигнали от чужбина.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!