Горещи новини

СЗО: 23 милиона души са засегнати от земетресенията в Турция и Сирия

| 15:46

До 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение, отнело живота на хиляди хора в Турция и Сирия, предупреди Световната здравна организация.„Картите за преглед на събитията показват, че потенциално 23 милиона души са изложени на риск, включително около 5 милиона уязвими групи от населението“, заяви главният служител на СЗО по извънредните ситуации Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната агенция на ООН.

Спасителите в Турция и Сирия се борят с мразовитото време, вторичните трусове и срутващите се сгради, докато търсят оцелели, погребани от земетресението, при което загинаха повече от 5000 души.

Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмараш и Газиантеп – двумилионен град, където цели квартали вече лежат в руини под натрупания сняг.

Според данни на Турция броят на загиналите само в тази страна е 3419 души, като по този начин броят на потвърдените жертви в Турция и Сирия достигна 5021 души. Съществуват опасения, че броят на загиналите неумолимо ще се увеличава, като според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души. Претоварените медици се мъчат да лекуват около 20 000 ранени.

Първоначалното земетресение от 7,8 по Рихтер беше толкова силно, че беше усетено чак в Гренландия, и беше последвано от серия вторични трусове, включително трус с магнитуд 7,5, който удари в разгара на издирвателните и спасителните работи в понеделник.

Ударът беше опустошителен и предизвика глобална реакция, като десетки държави от Украйна до Нова Зеландия обещаха да изпратят помощ.

Но зимна снежна буря покри основните пътища в района с лед и сняг, а официални лица заявиха, че три големи летища не работят, което усложнява доставките на жизненоважна помощ.

Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили, които разрушиха домове, болници и клиники. Конфликтът вече влияе на реакцията при спешни случаи, като пратеникът на Сирия в ООН Басам Сабаг изглежда изключва възможността за повторно отваряне на граничните пунктове, което би позволило на помощта да достигне до райони, контролирани от бунтовнически групи.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско съоръжение.

Властите прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в целия регион като предпазна мярка, а също така затвориха училищата за две седмици.

Културната агенция на ООН ЮНЕСКО изрази опасения от тежки щети в два града, включени в нейния списък на културното наследство – Алепо в Сирия и Диарбекир в Турция.

В затвор, в който са държани предимно членове на групировката „Ислямска държава“ в Северозападна Сирия, затворниците се разбунтуваха след земетресенията, като поне 20 от тях избягаха, съобщи за АФП източник.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия изпратиха съболезнования и предложения за помощ.

Президентът Джо Байдън обеща на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Съединените щати ще изпратят „всякаква“ помощ, необходима за възстановяването от опустошителното земетресение.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да предостави „необходимата помощ“ на Турция, чиито бойни дронове помагат на Киев в борбата с руското нашествие. Китайските държавни медии съобщиха, че Пекин изпраща спасители, медицински екипи и други доставки.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 г., когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души.

През 1999 г. турският регион Дузче пострада от земетресение с магнитуд 7,4, при което загинаха над 17 000 души.

Експертите отдавна предупреждават, че силен трус може да опустоши Истанбул – мегаполис с население от 16 милиона души, пълен с разнебитени къщи.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!