Горещи новини

СЗО: Спазвайте санитарните мерки и след ваксиниране

-10:57-Razloginfo.com

Трябва да се спазват индивидуалните антивирусни предпазни мерки не само преди ваксинацията срещу COVID-19, но и след нея, тъй като все още не е ясно дали ваксинацията може да предпази човек от инфекция и предаване на инфекция на някой друг. Тази препоръка беше направена в интервю, публикувано в Tуитър с ръководителя на отдела по имунизация към Световната здравна организация (СЗО) Кийт О’Брайън.

“Клиничните проучвания показват, че ваксините [за COVID-19] предпазват от заболяване. От клиничните проучвания обаче не става ясно дали ваксините предпазват и от инфекция с SARS-CoV-2 и дали предпазват от предаване [инфекция] на други хора”. Според О’Брайън това е “много важен” аспект от разбирането на ефикасността на ваксините.В тази връзка ръководителят на отдела на СЗО подчерта, че дори след ваксинацията „трябва да се вземат предпазни мерки, тъй като все още изучаваме какво могат да направят ваксините – дали те могат да предпазят от инфекция и предаване на [инфекция]”. Тя припомни, че сега много страни са „все още изправени пред много широко разпространение” на коронавируса и продължителността на предпазните мерки „зависи от това какво могат да направят общностите и страните”, за да спрат разпространението на вируса.

О’Брайън също отбеляза, че “все още няма доказателства за това как да се използват ваксините за определени възрастови групи”, по-специално за деца. Следователно такива възрастови групи „ще останат в риск от заболяване и инфекция и ще могат да предадат инфекцията на други”. Предпазните мерки, включително носене на маски, спазване на физическа дистанция и измиване на ръцете, също трябва да се спазват, тъй като в момента обемът на ваксините не е достатъчен “за защита на всички”, каза ръководителят на отдела на СЗО.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!