Горещи новини

СЗО свиква спешна среща заради маймунската шарка, случаите зачестяват

| 18:20

Извънредно експертно заседание заради епидемията от маймунска едра шарка свиква Световната здравна организация. Основните теми на срещата ще бъдат пътищата на предаване на инфекцията, разпространението ѝ сред гей и бисексуалните, както и ситуацията с ваксинациите. Очаква се на събитието да присъства директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън, съобщава вестник „Телеграф“.Заболяването вече е установено в няколко държави, сред които Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада. Според информация в „Телеграм” във Франция е регистрирано огнище с 30 нови случая.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Първоначалните симптоми включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Появява се обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото.

Случаите във Великобритания първоначално са сред хора, пътували до Африка. Впоследствие обаче заразени се оказват и такива, които не са предприемали подобни пътешествия.

Шест от общо деветте случая на Острова се определят като бисексусални или хомосексуални мъже, а здравните власти са започнали проверки за това дали шарката може да се предава и по полов път.

Според официалнните данни в Африка пък най-засегнати от заразата са децата. Предполага се, че това се дължи на недобра хигиена и недостатъчни медицински грижи. Заразата се разпространява и след ухапвания от гризачи или малки животни, но не се предава лесно сред хората.

„Маймунската шарка рядко се среща извън Африка. Когато това се случи, тя е пренесена в друга страна от международни пътници. До тази година са били докладвани много малко случаи по света. Ето, че сега имаме безпрецедентен брой заразени. Необичайното е, че те изглеждат доста разпределено географски. Все още не сме сигурни, доколко са свързани различните групи от случаи в Обединеното кралство, Португалия, Испания, дори един случай в САЩ”, заяви Джими Уитуорт – експерт по заразни болести в Лондон, съобщи NOVA.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!