Горещи новини

СЗО призова държавите да спазват човешките права при въвеждането на локдаун

-18:28-Razloginfo.com

Държавите сами определят мерките за реакция срещу пандемията от коронавирус, но трябва да отчита въздействието им върху правата на човека, заяви днес говорителят на СЗО Фадела Шаиб.Коментарът ѝ беше по повод действащия в Австрия от 15 ноември локдаун за неваксинирани и непреболедували COVID-19, както и решението на властите от февруари следващата година да въведат задължителна ваксинация срещу коронавирус.

„Държавите трябва да имат подход, съобразен с оценката на риска, за да прекъснат предаването на инфекцията“ – каза Шаиб.

Тя подчерта, че това следва да се случва на базата на оценка за собствената национална епидемична ситуация.

Според нея ваксинацията срещу коронавирус не трябва да бъде задължителна, като в същото време обърна внимание, че „въпросите с имунизацията вътре в страната трябва да бъдат решавани от всяка държава“.

„Прилагането на така нареченото селективно блокиране на конкретна група от хора, а не на всички останали групи, има определени етични последици, както и последици за правата на човека.“ – заяви още Шаиб – „Наистина всичко зависи от реалната епидемиологична ситуация във всяка страна, но трябва да се има предвид, че селективните блокирания ще имат определено влияние върху етичната страна и правата на човека“.

В тази връзка СЗО препоръчва на държавите да продължат да предприемат всички възможни усилия за осигуряване на ваксини, които да бъдат достъпни за всички групи, както е определено в националната програма.

Изключително важно е хората да имат достъп до ваксини, ваксинацията да бъде разяснявана и поощрявана, заключи Шаиб.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!