Горещи новини

СЗО представиха кошмарна прогноза за Европа, призоваха: Затегнете контрола, спасете животи

-17:46-Razloginfo.com

Налагането на по-строг контрол за ограничаване на заразата COVID-19 може да спаси стотици хиляди човешки животи в цяла Европа до февруари 2021, тъй като континентът се бори с експоненциален прилив на инфекции, съобщи Световната здравна организация днес.

Призовавайки правителствата да „засилят“ бързо мерките, за да овладеят втората вълна от коронавирусната пандемия, европейският директор на СЗО Ханс Клуге заяви, че сегашната ситуация е „повече от всякога пандемична за Европа“.

Новите случаи вече удрят 100 000 ежедневно в Европа и така старият континент току-що регистрира най-високата седмична честота на случаите на COVID-19 от началото на пандемията, като са съобщени почти 700 000 нови случая.

„Есенният и зимният прилив продължават. Експоненциално се увеличават ежедневно регистрираните нови случаи и със съответстващият процент нарастват смъртните случаи,“ каза Клуге на брифинг в онлайн медии.

„Време е да се засили контролът. Посланието към правителствата е: не се ограничавайте с относително леки действия, за да избегнете болезнените вредни последствия, които видяхме по време на първия бум (през март и април).“Повече от 38 милиона души в световен мащаб са регистрирани като заразени с COVID-19, а 1,1 милиона са починали.

Клуге цитира прогнози на база това, което той определи като „надеждни епидемиологични модели“ и заяви, че те „не са оптимистични“ за европейския регион.

„Тези модели показват, че продължителните неинвазивни политики могат да увеличат – до януари 2021 г. – дневната смъртност на нива от 4 до 5 пъти по-високи от това, което регистрирахме през април“, каза той.

Но предприемането на прости, бързи мерки за затягане на ситуацията сега – като налагане на широко разпространено носене на маски и контролиране на социални събирания в публични или частни пространства – може да спаси до 281 000 живота до февруари в 53-те страни, които съставляват европейския регион на СЗО, добавя той.

„При пропорционално по-строги сценарии моделите са надеждно много по-оптимистични, каза той и добави:“ Пандемичните времена не означават непременно „тъмни времена“.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!