Горещи новини

СЗО: Навлизаме в опасен етап на пандемията от коронавирус

-14:38-Razloginfo.com

Пандемията от коронавируса навлиза в много опасен етап, въпреки постигнатите резултати в борбата срещу нея, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

„Изправени сме пред факта, че пандемията се развива по два сценария“, каза ръководителят на СЗО.

Той отбеляза, че сега анти COVID ограниченията са смекчени от онези държави, които разполагат с инструментите за борба с вируса, най-вече с ваксини.„Междувременно страните, които нямат достъп до ефективни средства за защита, са изправени пред нови мощни вълни от хоспитализации и смъртни случаи. Ситуацията рязко се влошава от новите щамове на вируса“, подчерта ръководителят на СЗО.

Според него единственият изход в настоящата ситуация е справедливото разпределение на тестове, ваксини, лекарства и защитни средства между страните.

„Това не е въпрос на филантропия. Това е разумна споделена отговорност за общественото здраве в обществен интерес“, добави Гебрейесус.

Според СЗО от началото на пандемията в света са регистрирани около 184 милиона случая на коронавирусна инфекция, а почти четири милиона заразени са починали.

През последното денонощие броят на новозаразените хора се е увеличил с 326 000, а смъртните случаи с 6 347.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!