Горещи новини

СЗО: Между 80 и 180 000 медици са изгубили битката с Covid-19

-15:16-Razloginfo.com

Между 80 и 180 хиляди медици са изгубили битката с Covid-19 – данните са Световната здравна организация. Според нея, лекари и сестри трябва да се ваксинират с предимство. Във Великобритания над 50 хиляди са новозаразени за ден, за първи път от юли.За периода януари 2020 – май 2021 година от ковид са починали между 80 хиляди и 180 хиляди души медицински персонал. В глобален мащаб има приблизително 135 милиона лекари, сестри, санитари. Според документа на СЗО, чийто заключения се основават на информация от 119 държави, двама от всеки петима медици са напълно ваксинирани.

Има обаче огромни разлики по отношение на географските региони. В Африка например на всеки 10 лекари, имунизиран е един, в богатите държави те са 8 от 10.

„Ако на срещата на Г-20 в Италия най-богатите държави в света не успеят да се мобилизират и да организират незабавни доставки на ваксини за неваксинираните, епидемичното, икономическото и етичното пренебрегване на задълженията ще засрами всички ни.“, кза Гордън Браун, посланик на СЗО.

Рекорден брой новозаразени във Великобритания за първи път от юли – те са над 50 хиляди за денонощие. От началото на седмицата здравните власти искат връщане на част от ковид ограниченията. Според правителството обаче, ситуацията е под контрол. Властта прикани всички, за които третата, подсилваща доза е препоръчителна, да се възползват.

Премиерът на Нова Зеландия обяви, че строгите карантинни мерки ще бъдат свалени едва след като 90% от населението на островната държава. За денонощие там са регистрирани 129 нови случая – рекорден брой за трети път тази седмица.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!