Горещи новини

СЗО: Лекували излишно с антибиотик 70% от COVID болните у нас

-14:13-Razloginfo.com

При 70% от заболелите от COVID в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от COVID зоните има антибиотици, неподходящи за хора със среднотежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на Световната здравна организация.Според него цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с COVID са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик, коментира Михаил Околийски от офиса на организацията у нас.

„Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност“, каза той.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на COVID,  у нас цифрите показват друго – ръст на антибиотична употреба с 30%.

COVID зоните у нас също предлагат за среднотежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести е излишно:

„Според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици“, категоричен е Иванов.

Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса, допълва Михаил Околийски.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!