Горещи новини

СЗО: „Делта“ щамът на коронавируса е открит в 111 държави по света

-13:29-Razloginfo.com

Броят на държавите и териториите, в които циркулира силно заразният „Делта“ щам на коронавируса, се е увеличил от 6 до 13 юли със седем, до 111, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

„Вирусът SARS-CoV-2 продължава да циркулира и да се развива“, се казва в седмичния епидемиологичен бюлетин на СЗО. Подчертава се, че четирите щама, които са категоризирани като „варианти на безпокойство“ (VOC) – „Алфа“, „Бета“, „Гама“ и „Делта“ – са „силно заразни“.

„Делта“ вариантът е идентифициран в най-малко 111 държави във всичките шест региона на СЗО през последните два месеца и е по-заразен от другите варианти, които са обект на безпокойство, идентифицирани досега“, казват от СЗО. „Повишената заразност означава, че, най-вероятно, „делта“ в близките месеци ще стане доминиращ вариант на света“.В допълнение, поради прогнозираното по-нататъшно разпространение на този щам, се очаква повишаване на заболеваемостта и „повишен натиск върху здравните системи, особено в контекста на ниския обхват на ваксинацията“. Преди седмица – от 6 юли – щамът „Делта“, който е известен на специалистите от октомври 2020 г. след откриването му в Индия, циркулира в 104 държави и територии, а седмица по-рано – в 96.

СЗО не обясни в бюлетина защо „Делта“ щамът и други щамове са влезли в някои страни, а в други отсъстват. В същото време организацията подчертава, че наскоро някои държави са смекчили ограниченията, свързани с пандемията. Нараства мобилността на населението и контактите, включително „срещи на малки и големи групи“. Увеличава се и броят на пътуванията, които не са изключително необходими.

„Неправилното планиране или оценка на риска от предаване по време на срещи и пътувания създава възможности за разпространение на вируса“, обясняват от СЗО. Организацията се позовава на данни от изследвания, според които индивидуалните и колективните мерки за защита срещу инфекция „остават ефективни“ срещу особено опасни щамове. В тази връзка СЗО обръща внимание на факта, че пропуските в прилагането на епидемиологично наблюдение, тестване и други мерки, свързани с борбата срещу COVID-19, „зануляват постиженията, постигнати до момента в контрола на пандемията“.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!