Горещи новини

Село Баня отбеляза 144 години от Кресненско-Разложкото въстание

| 18:21

С поднасяне на венци и цветя село Баня отбеляза 144 години от най- драматичните дни по време на втория етап на Кресненско- Разложкото въстание, наречено Баненска буна.В началото на събитието кметът на село Баня г-жа Магда Първанова припомни историята от 14 ноември 1878 година, с прочувствените слова на Атанас Ячков: “Кресненско- Разложкото въстание е символ на пробуждането на един народ, стремящ се към присъединяването си към независимото българско княжество. “Изгаря Баня в огънят жесток неспирен, и пепел стеле се навред, дори в чаирите. Кат черни гарвани опушени стърчат останалите само единадесет къщи, но и над тях не секва в този ден плачът на хората.”.

Програмата по повод годишнината от Кресненско- Разложкото въстание завърши с изпълнения на децата от Вокална група “Пиринска фантазия”, с ръководител г-жа Яна Добрева- Топузова.

Преди 144 години 14 ноември се превръща в най- скръбната и черна дата, превръщайки Баня във втори Батак. При потушаване на въстанието на българите от селото, поробителите изгарят стотици християнски къщи, десетки работилници и малки дюкяни, отнемат живота на стотици с жестокост.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!