Горещи новини

Сдружение настоява за законодателни промени за домашното насилие

-10:32-Razloginfo.com

За незабавни законодателни промени в Закона за домашното насилие настояват от Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. Само през настоящата година те са консултирали 2700 пострадали от тормоз, упражнен от член на семейството. Други 234 души пък са настанени в кризисни центрове за пострадали от домашно насилие и приюти за пострадали от трафик на хора към организациите на сдружението. Освен това консултации са проведени и с 85 насилника.

Практиката им показвала, че поради пандемията от COVID-19 случаите на малтретиране ескалират, а в същото време шансовете за подкрепа на пострадалите намаляват. Затова те настояват за засилване на мерките за превенция на насилието срещу жени. Според тях това е възможно да стане само чрез приемане на вече изготвения законопроект за промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и в Наказателния кодекс. Измененията са факт от юни 2020г., след като те бяха готвени почти две години.

„Особено важни разпоредби, предвидени в този законопроект, са свързани с уредбата на програмите за подкрепа и възстановяване на пострадалите лица, с осигуряване на тяхното финансиране, с разширените гаранции за защита на пострадалите деца, с предвиждането на орган за провеждане на политика в тази област – Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет“, отбелязват от Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“.От сдружението са възмутени, че вече месеци законопроектът стои в чекмеджето и не се внася за гласуване в НС. Вместо това в пленарна зала влиза Закона за закрила на детето, който според тях съдържал разпоредби, които са в противоречие с националните ни и с международните стандарти за правата на детето. „С тях се предлага отстъпление от защитата на детето срещу насилие, като предвижда превес на интересите на родителите пред сигурността, правата и най-добрия интерес на детето“, казват от сдружението.

Поправките в Закона за закрила на детето се оказаха ябълката на раздора още през 2019г., когато родители излязоха на протест срещу приемането им. Опасенията им бяха свързани с това, че ще се стигне до извеждане на малчуганите от семейството, а НОП-та ще изземат държавните функции. От социалното министерство опровергаха твърденията.

За гласуване от депутатите е внесен и Законопроект за трюфелите. От сдружението недоумяват как защитата на трюфелите е по-важна от тази на хората срещу насилие.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!