Горещи новини

СГП: Хакерската атака е била към 14 сайта на министерства, агенции и други институции

| 10:58

Хакерската атака е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни или сигнали тя да продължава и към момента. Има данни за атака на 14 сайта към министерства, агенции и други институции. Няма данни за опити за източване на чувствителна информация. Единствената последица е временно затрудняване на достъпа до атакуваните сайтове или временно затрудняване на тяхната функционалност.Това обясни говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„Има информация за сайта на Летище Бургас, който временно е бил недостъпен около 13 часа на 15 октомври. Към момента е установена самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още близо 150 лица“, добави тя.

Образувано е досъдебно производство за киберпрестъпление.

„Работи се по установяването на точната локация на извършители на хакерската атака, местоположението на лицето, за което вече имаме информация, беше установено от експерти към Национална следствена служба. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, установено като източник на кибератаката, впоследствие бяха установени и други места“, обясни още говорителят на СГП.

Вероятно ще се поиска екстрадиция на вече установеното лице.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!