Горещи новини

Свръх употребата на антибиотици е бомба със закъснител

| 12:38

Миналата година от Световната здравна организация предупредиха, че нито един от разработваните над 40 антибиотика не е достатъчен, за да се бори с антимикробната устойчивост, за която все повече допринася и пандемията от КОВИД- 19.Тиктакаща бомба – така учени по целия свят наричат свръх употребата на антибиотици.

А у нас експерти я определят дори като злоупотреба. „Българинът е решил, че антибиотик е синоним на лекарство. Че за да има смисъл лекарството, трябва да е много силно, за да подейства веднага, иначе няма да свърши работа“, посочва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

„Има пациенти, които желаят задължително антибиотик. Дори виждам предписани терапии, които се размятат във „Фейсбук“ и по социалните мрежи – с по два или дори по три антибиотика накуп“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов.

„България е единствената страна в Европа, където имаме около 18% нарастване на консумацията. Всички останали членки докладват намаляване“, казва доц. Иван Иванов от „Контрол на антибиотичната резистентност“ към НЦЗПБ.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!