Горещи новини

Свлачища спъват пускането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“

| 13:40

Две свлачища при строителството на тунел “Железница” бавят пускането на участъка от магистрала “Струма” край Симитли.На място на 10 август 2022 г. Институтът за пътна безопасност (ИПБ) установи, че съоръжението тунел „Железница“ е изпълнено предсрочно и е напълно готово за въвеждане в експлоатация. Двете тръби на тунела са общо над 4 км и са част от строежа на лот 3.1 от АМ „Струма“. Съоръжението е с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Изграден е и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и други.

Две много сериозни мостови съоръжения са изградени и към северния вход на тунел „Железница“, с което се допълва картината на всичко, което инспектира ИПБ.

Всичко, което е показано в снимковия материал, направен на място, е построено за година и половина от изпълнителя с европейски пари по програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Към днешна дата всичките тези съоръжения бездействат и не са въведени в експлоатация поради две свлачища, които се намират от двете страни на тунела. За свлачищата се знае повече от година и половина, но до този момент не са предприети никакви мерки за тяхното укрепване, за да може да се въведат в експлоатация тунел „Железница“ и всички останали съоръжения.

Оказва се, че за година и половина строителите са построили най-дългия тунел в България, изградили са четири мостови съоръжения, хеликоптерна площадка, обслужващ тунелен път и подпорни стени, а държавните институции в лицето на бившите ръководства на МРРБ и АПИ не могат да укрепят за същия срок две свлачища.

Според източници на ИПБ, този фарс се разиграва поради пазарлъци за комисиони, към които се стремят длъжностни лица от бившите ръководства на МРРБ и АПИ. Корупцията в България трудно се доказва, но при съпоставката на фактите, думите на източниците могат да получат сериозен кредит на доверие.

Българското общество има право да знае причините за бездействието на отговорните длъжностни лица, чиято дейност е пряко свързана с пътната безопасност и високата смъртност по пътищата на България през последните месеци.

Институтът за пътна безопасност призовава за нулева толерантност към корупцията и ще продължи да изнася доклади за състоянието на пътищата в България. Надяваме се, че новите ръководства на МРРБ и АПИ ще вложат необходимия ресурс и потенциал за укрепване на свлачищата, които възпрепятсват въвеждането в експлоатация на описаните по-горе пътни съоръжения.

Тук е момента да призовем новото ръководство на МРРБ и АПИ да дадат в спешен порядък отговор, какво се случва с тези 200 милиона лева платени в аванс още през 2019 г. и как така до този момент няма укрепено нито едно свлачище?

ИПБ пита ще бъде ли потърсена отговорност на бившия министър Гроздан Караджов и бившия председател на АПИ Тодор Василев за бездействието им? На корупционна практика ли е било подчинено това бездействие и било ли е стимулирано с подобаващи комисиони? Все въпроси, на които Института за пътна безопасност очаква отговори.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!