Горещи новини

Световно застрашен вид лешояд е отровен в района на Добринище

-11:10-Razloginfo.com

За по-малко от месец карталът Blacky Skrill обиколи пет държави, за да се завърне в България и да бъде убит.

Снимка: Зелени Балкани

Екипът на Зелени Балкани и Фонда за дивата флора и фауна сигнализира за поредния случай на брутално използване на отрови в дивата природа, застрашаващо освен дивите животни и хората.

Инцидентът вече има и конкретни жертви – карталът Blacky Skrill, чийто предавател днес даде сигнал за смъртта на птицата вчера вечерта.Blacky Skrill е кръстен от дарители – екипът на Алхимиците от фирма PaySafe, които чрез кръщаването му изразиха своята добра воля и подкрепа за завръщането на карталите в България.

Екипът на Алхимиците са част от над 100 дарители, които подкрепиха програмата и следяха съдбата на птиците.

Самите птици са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната, която след повече от две десетилетия даде първи плодове тази година, с първото излюпено малко от вида. За съжаление, обаче, наред с дългоочакваните добри новини, ставаме свидетели на пореден престъпен случай на използването на отрови.

След освобождаването си на 12ти май, Blacky Skrill е предприел сериозни “скитания”, за да се завърне в България и да бъде убит именно тук!

За по-малко от месец, Blacky Skrill е бил в Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил Гърция. От вчера птицата отново се е завърнала в България, в района на Добринище, където е била и отровена.

В петък сутринта предавателя сигнализира, че пада температурата на птицата, а акселерометъра на предавателя показва неестествени данни, което наведе екипа ни на мисълта, че е възможно птицата да е загинала. При проверката, осъществена днес на 4ти юни, по данни от сателитен предавател, край Добринище, екипът на Фонда за дивата флора и фауна установи местоположението на труп на конче със заложена отровна примамка. На мястото е установен и гарван, който не може да отлети (очевидно отровен, след като се е хранил от трупа). Самият предавател е открит изхвърлен на друго, отдалечено място – в р.Места, при очевиден опит да бъде замаскирано извършеното престъпление. Трупът на птицата до момента не е открит, но обстоятелствата предопределят съдбата й…. До мястото на изхвърляне на предавателя са забелязани следи от автомобил.

Припомняме, че черният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

Като световно-застрашен вид, убиването му е престъпление по Наказателния кодекс на Република България, както и самото използване на отрови в дивата природа.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!