Горещи новини

Световната купа по ски в Банско е много повече от състезание

-10:07-Razloginfo.com
Банско още дълго ще бъде под емоциите на Световна купа по ски и тепърва ще прави равносметка за ефекта и́ върху спорта, туризма и икономиката. Тя привлече огромен интерес като най-голямото спортно събитие в България за 2024 година, в което участва световният мъжки елит в алпийския ски спорт, и стана повод в Банско да пристигне ръководството на Международната федерация по ски, начело с нейния президент Йохан Елиаш, министри и много други официални гости от България и чужбина.Световната купа в Банско се проведе под знака на два вековни юбилея – 100-годишнината на Международната федерация по ски и 100-годишнината на Българската федерация по ски, учредени през февруари 1924 г.
Влошената метеорологична обстановка наложи трудното решение за прекратяване на състезанията през втория ден, но той беше изпълнен с работни и неформални срещи.
Преди състезанията, кметът Стойчо Баненски посрещна в сградата на Общината държавния глава Румен Радев, с когото обсъдиха предизвикателствата пред местното управление, както и възможностите за развитие на туризма и популяризирането на българските туристически дестинации в световен мащаб. Туризмът е входна врата за инвестициите във всяка страна, а Банско е едно от разпознаваемите лица на България не само в Европа, но и по света, заяви президентът.
В рамките на посещението си в Банско, държавният глава разговаря и с президента на Международната федерация по ски Йохан Елиаш и президента на българската федерация по ски Цеко Минев, с които бе обсъден огромният потенциал на Банско и България като дестинация за практикуване на зимни спортове и провеждане на световни спортни състезания. Румен Радев се срещна и с представители на туристическия бранш и с представители на Планинската спасителна служба, като по време на срещата спасителите откроиха необходимостта от приемането на Закон за доброволчеството, който ясно да регламентира тяхната дейност, статута на спасителите, стандартите на работа и заплащане.
На брифинга в пресцентъра на Бъндеришка поляна, президентът съобщи за разговорите си с президента на Международната федерация по ски и сноуборд Йохан Елиаш. Амбицията е догодина отново да имаме кръг от Световната купа, но и не само. Има покана и към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Амбицията ни е в скоро време България да кандидатства за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри, заяви Радев.
Мисля, че вече имаме потенциала, но най-важното е, че имаме подготвени хора. От това, което чух от президента на ФИС, нашите експерти, които организират това състезание, които подготвят пистата и създават цялата организация на Световната купа и с това, което сме изградили като база в Банско и София, България може и заслужава да бъде домакин на подобно събитие и ние ще работим това да се случи, добави Радев.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!