Горещи новини

Световен ден за възпоменание на жертвите на ПТП

-15:13-Razloginfo.com

Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 милиона са ранени.Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите. В резултат на пътнотранспортни произшествия всеки ден загиват над 3500 души, тоест на всеки 25 секунди един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие.

Според статистиката, много от жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия са деца и младежи. В световен мащаб около 400 000 млади хора на възраст под 25 години загиват всяка година при пътнотранспортни произшествия или около 1100 млади хора на ден.

Пътнотранспортните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за хората на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща причина за смърт за хората на възраст от 5 до 9 години.

Организацията на обединените нации прие резолюция, за да привлече вниманието към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдаде почит на жертвите и да покаже солидарност с техните семейства, както и да повиши осведомеността за фаталните последици от безотговорното поведение на пътя. Съгласно резолюцията, всяка трета седмица на ноември ще се отбелязва Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!