Горещи новини

Световен ден за борба с туберкулозата

-8:44-Razloginfo.com

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 г. по инициатива на Световната здравна организация.

На тази дата – 24 март през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива микобактериум туберкулозис, откритие достойно за Нобеловата награда, с която е удостоен.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано, като през 2016 г.-10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза.

През последните години в България се наблюдава устойчива тенденция за намаляване на заболеваемостта от 39,1 на 100 000 население през 2006 г. до 21,3 на 100000 население през 2016 г. Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от изпълнение на дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България.В България профилактиката, диагностиката и лечението са безплатни за всички които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Основа на профилактиката на туберкулозата е редовно провеждана противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при необходимост.

За превенция на заболяването е необходимо и да живеем здравословно, а това означава да се храним правилно, да оптимизираме двигателната си активност, да не пушим и злоупотребяваме с алкохол.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!