Горещи новини

Сбъдна се мечтата на диабетиците: Край на убожданията по пръста за проверка на кръвната захар

-11:12-Razloginfo.com

Сбъдна се мечтата на диабетиците, на които се налага да проверяват нивата на кръвната си захар чрез убождания на пръста:  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взе решение да започне, считано от 1 март 2022 г., реимбурсирането на Dexcom ONE, устройство за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) за хора с диабет тип 1.Тази новина наистина е сбъдната мечта за тях, защото сега те ще имат много по-лесен достъп до най-новите технологии за проследяване на глюкозата и следователно до значително усъвършенстван контрол върху своето състояние, заявяват специалисти.

„Диабетът е хронично заболяване, налагащо постоянен 24-часов контрол, което се осъществява както от страна на пациентите и техните семейства, така и с активната подкрепа на лекуващия ги ендокринолог. Основната цел на съвременното лечение на диабет тип 1 е хората да придобият ниво на компетентност, което да им позволява добър контрол над състоянието и намаляване на потенциалните усложнения и хоспитализации.

За да постигнат това, е важно пациентите да получат достъп до съвременните технологии и в частност до устройствата за непрекъснат мониторинг на глюкозата. Така те могат да поддържат оптимален метаболитен контрол на диабета. В страни като Германия, Швеция и Словения в лечението на пациенти с диабет от 4-5 години се използват системите за мониторинг на глюкозата и резултатите са несъмнени.

Включването на тези устройства в позитивния списък на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение чрез непрекъснат контрол на глюкозата“, посочва проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

„Националната пациентска организация (НПО) и диабетните сдружения работят отдавна за това съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат контрол  на глюкозата, да станат достъпни за хората с диабет в България и да бъдат реимбурсирани от НЗОК. Активното включване на тези иновативни системи за мониторинг на глюкозата в позитивния списък за медицински изделия на Здравната каса от 1 март 2022 г. е дългоочаквана и важна стъпка, която ще промени живота на много пациенти и ще им помогне да имат по-добър контрол над диабета“, посочва д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на НПО.

„Благодарение на данните, получени от тези устройства, хората ще имат непрекъснат достъп до информация за нивата на глюкозата, ще могат да следят дали стойностите варират и ще вземат своевременни решения за дозиране на инсулина. Така при много от тях ще могат да бъдат предотвратени животозастрашаващи състояния или евентуални усложнения от заболяването”, допълва той.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!