Горещи новини

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Нова Зеландия, над 120 са арестувани

| 9:42

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Нова Зеландия. Повече от 120 души са задържани заради безредиците. До ескалацията на напрежението се стигна след като три дни органите на реда призоваваха демонстрантите, които направиха лагер пред парламента да се преместят.Протестиращите срещу ковид мерките и ваксинацията замеряха полицаите с камъни, бутилки и други предмети. От своя страна силите за сигурност отговориха с лютив спрей.

Съобщава се за леко пострадали и от двете страни.

Протестът започна в началото на седмицата по подобие на акцията „Конвой на свободата“ на канадските шофьори на камиони, при която стотици товарни автомобили с полуремаркета и кемпери задръстиха улиците в центъра на Уелингтън.

Много от превозните средства си тръгнаха след 24 часа, но няколкостотин активисти останаха, като се зарекоха да останат „колкото е необходимо“.

От градският съвет в столицата започнаха да издават фишове на автомобилите от конвоя.

Заместник министър-председателят Грант Робъртсън заяви, че търпението на жителите на Уелингтън към нарушенията се е изчерпало и призова полицията да действа.

Началникът на полицията Кори Парнел заяви, че за разчистването на протеста са били докарани над 150 допълнителни служители от различни градове.

Парнел заяви, че разпръскването на демонстрантите може да отнеме дни, като обвини някои активисти, че използват деца като жив щит, за да попречат на полицията.

В същото време някои от жителите на столицата се оплакват, че са били малтретирани за това, че са носили маски, а няколко предприятия в близост до парламента затвориха, след като персоналът беше тормозен за това, че е изпълнявал предписанията за ваксиниране.

Нова Зеландия изисква задължителна ваксинация срещу ковид за хората, работещи в сектори като здравеопазване, правоприлагане, образование и отбрана, а тези, които откажат да се инжектират, са заплашени от уволнение.

Доказателство за ваксинация трябва да се представи и при влизане в ресторанти, на спортни събития и религиозни служби.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!