Горещи новини

Сблъсъци и обиди към България в Скопие на протести срещу френското предложение

| 11:21

Напрежение в Скопие по време на протестите срещу френското предложение за уреждане на спора между България и РСМ.Недоволните се събират за трета поредна вечер. На демонстрацията отново имаше плакати с надписи „Спрете българизацията” и „Българският фашизъм- европейска ценност”. Имаше плакати и с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера – писателят Евтим Клетников, нарече Европа „к…а”, а френският президент Еманюел Макрон беше сравнен с генерал Филип Петен – съюзник на хитлеристка Германия.

Около 21.00 часа българско време част от демонстрантите пробиха полицейския кордон пред Министерския съвет и се стигна до сблъсъци с органите на реда. Има данни за четирима ранени полицаи.

Почти по същото време се стигна и до сблъсъци с друга група демонстранти, които се отправиха пред сградата на Народното събрание. Срещу органите на реда и срещу двете сгради – на парламента и на правителството, полетяха камъни, яйца и други предмети.

На протеста присъства и певецът Ламбе Алабаковски, който беше задържан за палежа на входната врата на българския клуб в Битоля. Той е изгорил демонстративно в Скопие „Договора с България”, Преспанското споразумение и френското предложение. Според него те са равностойни на фашизъм.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за нов протест днес в 12.00 часа местно време когато се очаква кабинетът на премиера Димитър Ковачевски да разгледа френското предложение. Днес в Скопие се очаква да пристигне и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!