Горещи новини

САЩ ще ни достави първите изтребители F-16 през март 2025 г.

-15:13-Razloginfo.com

Представители на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили посетиха завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ, където се сглобяват поръчаните от България изтребители F-16 Block 70. Целта е била да се запознаят на място с хода на изпълнение на дейностите по договора, обясниха от МО.Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от самолетите, предназначени за Република България. Производството на изтребителите се извършва съгласно графика, като първите два самолета – един F-16C Block 70 и F-16D Block 70 е планирано да бъдат завършени в края на месец юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

Доставката на първите изтребители в България се очаква в края на месец март 2025 г. По време на посещението делегацията наблюдава и полет на F-16C Block 70, предназначен за Словакия, допълват от военното министерство.

През 2019 година България закупи 8 изтребители F-16. Третият кабинет „Борисов“ плати тогава 1,3 млрд. долара по договор между САЩ и България за производството и придобиването. Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

По време на пандемията от COVID-19 стана ясно, че процесът по придобиването ще се забави. През есента на 2022 г. служебното правителство реши България да купи още 8 изтребителя F-16 от САЩ. Така ВВС ще разполагат с пълна ескадрила от общо 16 нови бойни самолета.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!