Горещи новини

САЩ удариха Сирия за втори път в рамките на 24 часа

| 18:45

Военновъздушните сили на Съединените щати са бомбардирали за втори път в рамките на 24 часа нови позиции на подкрепяните от Иран военни милиции в Източна Сирия, съобщи днес Централното командване на въоръжените сили на САЩ, предаде ДПА.Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи, че в резултат на новите въздушни удари, насочени срещу постове в провинция Дейр аз Зор, са убити трима бойци от подкрепяните от Иран милиции. Централното командване на въоръжените сили на САЩ също съобщи за двама или трима загинали. Според доклада за атаките бомбардировките са били отговор на скорошни координирани ракетни атаки на милициите срещу два обекта на американската армия в региона.

Вчера американските военновъздушни сили атакуваха позиции в Дейр аз Зор, които се управляват от група, съставена от шиитски бойци от Афганистан. При вчерашните атаки са били убити шестима души, съобщи Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

„Ударът беше необходим, за да защити американските служители в Сирия, които бяха обект на няколко неотдавнашни атаки от страната на подкрепяните от Иран военни групи“, заяви днес висшият служител на Пентагона Колин Кал във Вашингтон и добави, че американските войници няколко пъти са били обстрелвани от милициите.

„Тази операция е демонстрация, че Съединените щати няма да се поколебаят да се защитават от иранска и подкрепяна от Иран агресия, когато такава се появи“, заяви Кал.

Силите на САЩ бяха разположени в Сирия през 2015 г., за да подпомогнат своите съюзници, особено сирийските кюрди, в борбата им срещу „Ислямска държава“. От 2011г. насам Иран е основен поддръжник на сирийския президент Башар Асад.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!