Горещи новини

САЩ разхлабиха временно примката около Huawei. Китайците разработват собствена платформа Hongmeng

-10:51-Razloginfo.com

Правителството на САЩ временно отслаби търговските ограничения, наложени на китайския технологичен гигант Huawei. Това решение е продиктувано от загриженост за американските клиенти на компанията.

Министерството на търговията даде на Huawei временен лиценз със срок до 19 август, който ще й позволи да купува американски продукти, за да поддържа работата на съществуващите мрежи в САЩ и да обновява софтуера на смартфоните си, съобщи Ройтерс.

Същевременно обаче остава забраната за най-големия доставчик на телекомуникационно оборудване в света да купува американски компоненти за производство на нови продукти, без да получи специално разрешение за това от регулатора.

Според министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос, лицензът дава време на американските телеком оператори и други компании, които използват оборудване на Huawei, да се справят със ситуацията.

Казано накратко, „този лиценз ще позволи на съществуващите потребители да продължат да работят с мобилни телефони Huawei и да бъдат обслужвани широколентовите мрежи в селските райони”, коментира Рос.Мобилната операционна система на Huawei, за която шефът на компанията Ричард Ю съобщи през март, вече има и конкретно име. Тя се нарича Hongmeng и според предварителните информации ще бъде универсална – за компютри и смартфони, съобщи huaweicentral.

Не се уточнява дали Hongmeng е само кодово име на новата ОС или така ще са нарича и комерсиалният продукт, когато излезе на пазара с устройствата на китайката компания, подложена в момента на ескалиращ натиск от страна на САЩ.

Huawei разработва собствена мобилна платформа от 2012 г. насам. Засега няма обявени срокове за пускане на системата, но предвид напрегната ситуация и перспективата смартфоните на Huawei да останат без поддръжка от Google и Android, е възможно Hongmeng да се появи още в близките месеци.

Китайският производител вече използва платформата в свои мобилни устройства. Твърди се, че още от миналата година Huawei очаква проблеми с поддръжката на Android, след като се разбра, че компанията разработва алтернатива на платформата на Google.

Към момента не са известни технически подробности за новата операционна система и дали тя ще работи с класическите Android приложения. Ако липсва подобна възможност, Hongmeng трудно ще се наложи на пазара – показателна е историята на Windows Phone, Symbian и други мобилни платформи, които се сблъскаха с недостиг на приложения.

По-рано Huawei тества платформата Fuchsia OS на някои свои смартфони. И макар че резултатите на бяха обявени, вероятно тези изпитания са помогнали на компанията да подобри собствената си система.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!