Горещи новини

САЩ подготвят закон за правата на изкуствения интелект

| 11:14

Белият дом предлага необвързващ законопроект за правата на изкуствения интелект (AI). Надеждите са, че подобна регулация ще помогне на родителите, пациентите и работниците да предотвратят вредата от нарастващото използване на автоматизация в образованието, здравеопазването и на работното място.Предложението на Белия дом гласи, че всеки американец трябва да бъде защитен от несигурни или неефективни информационни системи, дискриминация чрез алгоритми и незаконно събиране на данни. Американските граждани също трябва да имат право да бъдат уведомявани за програмите с изкуствен интелект, с които работят.

Тази нова инициатива от администрацията на Джо Байдън произтича от скорошни случаи, при които алгоритмите за здравеопазване не бяха приоритизирали нуждите на чернокожите пациенти, а лицевото разпознаване бе използвано от охраната в училищата, въпреки факта, че може да не е достатъчно ефективно за хора с тъмна кожа.

„Неконтролираното използване на тези технологии има потенциал да причини реална вреда на живота на американците, вреда, която противоречи на нашите основни демократични ценности, включително основното право на неприкосновеност на личния живот, свобода от дискриминация и лична свобода“, каза високопоставен служител на администрацията пред репортери, цитиран от Ройтерс.

Като част от необвързващия законопроект, Белият дом предлага много препоръки, които разработчиците на AI софтуер и потребителите трябва да следват на доброволна основа, за да предотвратят хората от несправедливо нараняване.

В допълнение, администрацията моли компаниите, правителствените агенции и други организации, които внедряват AI, да проведат задълбочено цялостно тестване и надзор на използвания софтуер.

Някои американски компании вече частно са въвели подобни етични предпазни мерки в своите практики. В същата посока се движи и Европейският съюз, който в близко бъдеще ще приеме закон за отговорността за вреди, причинени от AI технологии.

Но Търговската камара на САЩ предупреди, че необвързващите предложения на Белия дом могат да навредят на американския бизнес, ако станат закон. „Административният документ съдържа някои препоръки, които, ако бъдат приети в закон, биха могли да ограничат способността на Америка да се конкурира на световната сцена“, заяви Джордан Креншоу, представител на Камарата.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!