Горещи новини

САЩ отлагат доставката на F-16 за България, опасявайки се от изтичане на данни към Русия

| 15:14

САЩ отлагат предаването на изтребителите F-16 на България, тъй като се опасяват от изтичане на данни към Русия, съобщава Euractiv, позовавайки се на двама бивши български министри на отбраната, информира NewsFront.Имаме проблеми със защитата на класифицираната информация … Предполагам, че доставката на изтребителите F-16 се забавя именно поради тази причина, тъй като безопасността на технологиите не е гарантирана на сто процента„, каза Велизар Шаламанов пред портала, последният е министър на отбраната през 2014 г.

Неговото мнение споделя един от предшествениците му Тодор Тагаев. Той счита, че тайните технологии, свързани с производството на бойни самолети, могат да се озоват в ръцете на руснаците, съобщи РИА Новости.

Порталът припомня, че преди година Министерството на отбраната е идентифицирало група лица, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Твърди се, че целта им е била да получат информация за изтребителите F-16.

Първият американски изтребител трябваше да бъде доставен до средата на 2023 г., още четири до края на същата година, а останалите през първото тримесечие на 2024 г. Самолетите трябва да бъдат готов за използване в бойни условия не по-късно от пет години след влизането в сила на договора.

В началото на февруари бившият български министър на отбраната Стефан Янев обяви, че доставките ще бъдат забавени с няколко месеца. Според него това се дължи на пандемията от коронавирус.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!