Горещи новини

САЩ обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, Нова Зеландия – също

-11:26-Razloginfo.com

Съединените американски щати изпълниха заканата си и обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин. Новината бе съобщена от говорителя на Белия дом.Решението на президента Байдън означава, че единствените американски представители на зимната Олимпиада ще бъдат спортистите на страната. Още преди месец държавният глава на САЩ предупреди, че се обмислят подобни действия.

„Това се налага предвид продължаващия геноцид на Китайската народна република и престъпления срещу човечеството в Синдзян и други нарушения на правата на човека. Спортистите от отбора на Съединените щати имат пълната ни подкрепа. Ще бъдем 100 процента зад тях, докато ги аплодираме от домовете си, но няма да допринасяме за фанфарите на тези Игри“, заяви Джен Псаки – прессекретар на Белия дом.

В отговор Китай неколкократно заяви, че очакваните действия на американската страна не са от значение за Пекин. Дипломатическият бойкот е първият в историята, както и първият свързан със Зимни олимпийски игри. Нова Зеландия също обяви, че няма да изпрати свои правителствени представители, а говорител на японското правителство коментира, че предстои да се вземе решение по въпроса.

В исторически план олимпийските бойкоти датират още от Игрите на 15-та олимпиада в Мелбърн през 1956 година. Най-мащабните подобни действия са в разгара на студената война когато САЩ и още 65 държави не изпращат свои спортисти в Москва през 1980-та. Четири години по-късно в Лос Анджелис социалистическият блок, в това число и комунистическият режим в България, лишава своите състезатели от олимпийско участие.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!