Горещи новини

САЩ искат удължаване на мораториума за е-стоки

| 11:19

Голяма група законодатели от САЩ призоваха американския Търговски представител Катрин Тай да настоява, по време на срещите на Световната търговска организация тази седмица, за удължаване на мораториума за митата върху цифровата търговия, който е в сила от 1998 г.Повече от 100 министри на търговията от 164-те страни-членки на СТО се срещат в Женева тази седмица. Организацията обаче има трудна задача сега, когато глобалните търговски отношения се изменят заради конфликта Русия-Украйна – след всички сътресения, които преживя заради пандемията.

Ръководителят на СТО Нгози Оконджо-Иуела изрази предпазлив оптимизъм в неделя, че тази седмица могат да бъдат постигнати едно или две глобални споразумения. Все пак Нгози Оконджо-Иуела каза, че има и други предизвикателства за преодоляване.

Тридесет и четири щатски законодатели, представляващи двете партии в САЩ, водени от представителя на демократите Сюзан ДелБене и републиканския представител Дарин ЛаХуд, предупредиха, че един от ключовите въпроси сега е дали САЩ да поднови мораториума върху митата за цифрови стоки като електронни книги, филми и видео игри и цифрови услуги като имейли, текстове и софтуер. Това решение би имало големи последици за Съединените щати.

„Неуспехът да подновим мораториума, както правихме повече от двадесет години, ще подкопае силата на американската икономика, работни места и иновации“, казаха инициаторите пред Тай в писмо от петък. ДелБене коментира пред новинарското издание Ройтерс, че удължаването на забраната върху тарифите за електронна търговия трябва да бъде „ниско висящ плод за СТО“.

Високопоставен служител на американския Търговски представител изрази надежда, че мораториумът може да бъде удължен. Той каза, че е видно, че митата биха навредили и на развиващите се страни.

В писмото си законодателите отбелязват, че търговията с цифрови стоки и услуги става все по-важна за работниците, за предприятията, за цялата икономика.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!