Горещи новини

Сандов: Трябва да се започне отначало проекта за АМ „Струма“, в частта през Кресненското дефиле

| 10:38

С проекта за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле трябва да се започне отначало. Това смята министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на БНТ.Проектът за изграждане на магистралата е в изключително забавяне, защото не е изграден по начина, по който е проектиран. Ние се намираме във фаза на проекта, за който, поне аз лично, не бих нарушил екологичното законодателство, уточни той.

Сандов побясни, че това, което в момента спира реализацията на проекта на АМ „Струма“ по последния ОВОС, е, че липсват специфични цели за зоната. Трябва да се направи една обективна оценка и за трите варианта за АМ „Струма“, но в момента, ако нещо се направи, би било на парче и застрашава България да влезе в нова наказателна процедура, предупреди екоминистърът.

Ние сме интензивен диалог с МРРБ, но очакваме и от тяхна страна да има определена стъпка, очаква Сандов и заяви, че е готов да съдейства на регионалното министерство.

Това, което МРРБ направи е, че въведе въпросните ограничители между двете платна и ограничителна скорост, както и постави полицейска кола. Ако в момента тръгнем да изграждаме новия проект, няма да се появи ново трасе от другото страна на планината, посочи Сандов. Той смята, че катастрофите с настоящите мерки ще намалеят.

Екоминистър потвърди намерението си да не отменя заповедта за затварянето на ТЕЦ „Марица“ 3 в Димитровград. Сандов няма намерение да застрашава екологичното законодателство, за да удовлетвори искане хора да работят и живеят в условия, които не са добри.

Протестите на гражданите, които работят към „Марица 3“, трябва да са към работодателя, който трябва да влезе в изискванията на закона. ТЕЦ-ът не е изпълнил е предписанията по комплексното разрешително.

Откакто е затворено предприятието няма нито едно превишаване на въздуха в Димитровград.

Припомняме, че работата на централата бе прекратена принудително от страна на РИОСВ – Хасково на 21 април, като на 29 май областният съд потвърди заповедта. Причината за спирането на мощността – превишаване на нормите на серен диоксид.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!