Горещи новини

За два дни 80 000 души са били евакуирани от Украйна. 200 000 са се върнали в родината си, за да я защитават

| 10:56

Общо 80 000 мирни жители са били евакуирани от зоните на боеве в последните два дни. Това е оценката на правителството на Украйна. Най-ефективна е била евакуацията от североизточния град Суми, който е бил напуснат от 60 000 души.За днес също са предвидени хуманитарни коридори от редица украински градове. Изминалите няколко дни обаче показват, че договореното спиране на огъня рядко се спазва и евакуираните са малка част от застрашените.

Опитите на Украйна и Русия да постигнат примирие в директни преговори се провалиха и резултат няма. По време на срещата на европейските лидери във Франция домакинът Еманюел Макрон каза, че няма надежда за прогрес в скоро време.

„Трябва да призная, че условията, поставени от Русия, са неизпълними. Така че, реалният въпрос е – готов ли е господин Путин искрено да участва в преговори за мир. Да предложи реалистични решения? Ако го направи, ще работим заедно. Надявам се, че има изпълним и възможен сценарий. Но днес, когато открито погледнем фактите, виждаме следното – Русия започна война в Украйна. Русия бомбардира тази страна. Дори мирните ѝ жители. И заедно с това вървят преговори, които не са напът да приключат със споразумение”, посочи Макрон.

В същото време над 200 000 украински граждани са се завърнали от Европа, за да защитават родината си. Това съобщи министърът на отбраната на Украйна заяви.

„Повече от 100 000 украински граждани са се присъединили към армията. Повече от 200 000 наши граждани се завърнаха от Европа, за да защитят страната си. Сред тях има и чуждестранни доброволци „, заяви Олексий Резников.

„Ние няма да победим Русия с количество, ще я победим с качество“, каза още той.

„Никой в света не вярваше, че ще се изправим, особено че ще издържим толкова дълго. Ние не спираме. Напротив, атакуваме сега“, каза министърът на отбраната и допълни: „Плановете на врага бяха разрушени и целият свят вижда това“.

Той заяви, че руската армия е понесла големи загуби и затова сега атакува училища и болници.

Резников подчерта още, че работата по евакуацията на цивилни граждани чрез хуманитарни коридори продължава в столицата Киев и градовете Мариупол, Суми и Харков.

Повече от 2,3 милиона души са избягали от Украйна в съседни държави, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!