Горещи новини

Ръст на употребилите алкохол и наркотици по празниците водачи отчита пътна полиция

-14:33-Razloginfo.com

За 2021 година по неприключили данни, повече от 4700 човека са употребявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, а над 3400 след употреба на наркотични вещества. това при всички случаи е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, отбеляза още тя. По думите й може да се каже, че през 2021 г. спрямо 2020 г. има установени повече нарушители.Установени са повече от 1500 случая на леки и пътнотранспортни произшествия, при които някои от участниците са употребили алкохол или наркотици. Няколко пъти в годината се провеждат специализирани полицейски операции, които са насочени именно към този проблем, заяви инспектор Мария Ботева.

Част от водачите, които се оказват в тази ситуация – да бъдат заловени зад волана след употреба на алкохол, разчитат на това, че след две или три чашки няма да имат 0,5 промила – разрешената норма, за да се шофира.

Петър Петранов е седнал в заведение със свой приятел. Поръчват си бира и са съгласни да бъдат тествани със същия уред, с който работи полицията. Позволявам си да изпия една или две бири но не съм с колата, казва той.

Петър тежи 75 килограма, а 15 минути след първата напитка уредът показва концентрацията на алкохол в кръвта му от 0,31 промила от 500 милилитра бира. След 2 бири Петър вече има концентрация от почти 0,5 промила, над която шофирането е забранено. Той вече е на ръба на разрешеното.

Концентрацията започва да спада час по-късно, показва уредът. Тези данни на ръба при 75-килограмовия млад мъж показват, че за човек с по-малко килограми двете бири щяха да са напълно достатъчни, за да стигне до над разрешената концентрация от над 0,5 промила алкохол.

Строго индивидуално е. Зависи от пола, от възрастта. Жените по-лесно ги хваща алкохол, по-бързо ги хваща. От килограмите зависи. От това дали сме яли. Ако сме яли мазна храна преди това по-трудно ни хваща алкохолът.  Умората и недоспиването също влияят. Може да има положителен резултат и от една чаша бира и да е над 0,5, смята Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Твърдият алкохол се усвоява от организма много по-бавно и концентрацията му се покачва час след консумацията.

При алкохола имаме долна граница, имаме 0,5. При наркотиците обаче нямаме долна граница. Или си употребил или не си употребил. Може да си изпушил една цигара преди два дена и след два дена ти си абсолютно адекватен , но драг чековете ще те засекат. И тогава вече става лошо, добавя Владимир Тодоров. Наказанията за употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 са административни. Срокът е една година без книжка и 2000 лева глоба, уточнява Владимир Тодоров.

Шофиране с алкохол над 1,2 промила е престъпление и вече не са изключение водачите, които отиват в затвора. Най-често при рецидив. В Българска асоциация на пострадали при катастрофи имат очила, чийто ефект е 1,7 промила алкохол в кръвта.

Алкохолът е сред най-честите причини за катастрофи както в България, така и в Европа.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!