Горещи новини

Ръст на случаите на скарлатина и варицела

-8:43-Razloginfo.com

Ръст на случаите на скарлатина и варицела отчитат здравните експерти, а директори на училища в столицата сигнализират, че освен болни ученици, имат и болни учители.Голям е броят, който наблюдаваме в момента – и на варицела, и на стрептококов фарингит и скарлатина. Вероятната причина е, че по време на пандемията децата и възрастните бяха изолирани и до някаква степен това понижи имунитета, каза педиатърът от ДКЦ „Вита” д-р Кристин Генкова.

По-често боледуващите са във възрастовия диапазон 5 – 12 години. При съмнения, медикът препоръча консултацията с педиатър или общопрактикуващ лекар. Д-р Генкова обясни и разликата между варицелата и стрептококовия фарингит: Варицелата е вирусно заболяване, а стрептококовият фарингит се причинява от бактерии.

Скарлатината, посочи педиатърът, протича с обрив, но е възможно да има само тонзилит. При варицелата почти винаги пък има обрив. И двете са доста заразни, но варицелата малко повече. Едно дете може да зарази други около десет души край себе си, коментира още д-р Генкова.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!