Горещи новини

Руски учени: Лактобацилите помагат срещу Covid-19

-9:44-Razloginfo.com

Лактобацилите могат да помогнат в борбата срещу COVID-19. Руски учени са изследвали противовирусната активност на шест щама на лактобацила и бифидобактериите срещу свинския грип, птичия грип и коронавируса.

„Установено е, че пробиотичните щамове на лактобацила и един щам на бифидобактериите са активни срещу вирусите на грипа, а един от щамовете на лактобацила е активен и по отношение на вируса SARS-CoV-2“, се казва в съобщението на учените от Нижни Новгород. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Biomed Research International.Лактобацилите са важен компонент на човешката микробиота в редица части и системи на тялото ни, като храносмилателната система и женската полова система. Тези микроорганизми образуват биофилм, който им позволява да съществуват и при тежки условия на околната среда. Лактобацилус образуват симбиотична връзка с човешкото тяло, тъй като предпазват гостоприемника си от инвазии на опасни патогени, а от своя страна гостоприемникът им осигурява хранителни вещества и среда за развитие.

Лактобацилите са съставна част на най-често срещаните пробиотици, храни като кисело мляко и ни помагат при лечение на различни състояния – диария, вагинални инфекции и кожни заболявания.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!