Горещи новини

Руски пилот: Врагът бяга от бойното поле, попадайки в радара на нашите изтребители (ВИДЕО)

| 17:39

Министерството на отбраната на Русия публикува видеозапис от бойното използване на многоцелеви изтребители Су-35 и Су-30СМ по време на специална военна операция в Украйна.Показано е как екипажите на Су-35 и Су-30СМ изпълняват задачите по нанасяне на удари по военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна (ВВС). Полетите се извършват на различни височини. Арсеналът на изтребителите включва ракети въздух-земя и въздух-въздух.

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува и интервю с пилот на ВКС, показал смелост по време на специална операция. Според пилота Клим той и колегите му никога не им се е налагало да влизат в битка с украински самолети: „Врагът просто бяга от бойното поле, само попадайки в радара на нашите изтребители“.

Видео:

Единственият инцидент, който военният пилот си спомня, е бил в началото на специална операция, когато двойка Су-27 от Въоръжените сили на Украйна са решили да противодействат на руската ударна група и са се насочили към тях. „Когато се приближим до максималния си обхват на изстрелване на ракетата, той е в целта ни. Системата за предупреждение се задейства. Може би от земята са му подсказали,  че нашият обхват е ефективен, тъй като вече се движим със свръхзвукова скорост. И – врагът се обърна и избяга, “ разказа той.

Сега е много рядко да забележите украински военен самолет на екрана на радара си, признава Клим. На противника всъщност не е останал боен самолет. Основната задача на руските изтребители Су-30СМ и Су-35 е да унищожат напълно остатъците от украинската противовъздушна отбрана.

„През първите дни имаше много голям брой атаки срещу нашата група, тоест ракети земя-въздух. Средно за един полет по нас бяха изстреляни до четири ракети“, каза Клим за използването на американските преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger на самолетите на ВКС. „С течение на времето тази ефективност намалява. Случва се дори да не правят опити за противодействие на нашите групировки. Анализираме и виждаме как той [врагът – ТАСС] действа, по какви опции работи. Ние също се коригираме всеки път, защото нито едно от полетите не прилича на предишния.“

Според пилота врагът се опитва да противодейства и  се обърква. „Но ние работим върху всичко това, оценяваме и вземаме решение въз основа на текущата ситуация директно във въздуха“, добавя пилотът. „Работим с високоточни оръжия, които засичат излъчването на системите за противовъздушна отбрана на противника с последващото им изчисляване, улавяне и изстрелване. Ракетата улавя сигнала достатъчно бързо, изчислява обсега. Това го правим не един път. За нас не е много трудно“, казва Клим. По думите му от пилота се изисква да вземе решение директно във въздуха – бързо, балансирано и хладнокръвно. „Дори и противникът да успее да изключи средствата, с които той ни облъчва, ракетата е умна, помни координатите и той просто няма време да я спре“, добавя той.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!