Горещи новини

Руски икономист: Китайският юан може да замени щатски долар

| 12:58

За краткосрочни и средносрочни инвестиции китайският юан е доста подходящ. Техните търговски обеми на борсата вече нарастват. Това се обяснява с факта, че китайската икономика е втората по големина след САЩ, а за Русия е най-големият партньор във външната търговия, това каза пред агенция „Прайм“ руският икономист Дмитрий Бабин.На фона на строги антируски санкции и ограничения, както и на доброволния отказ на много външнотърговски контрагенти да взаимодействат с нашите компании се увеличава обема на търговските сделки между Русия и Китай включително и за взаимни разплащания в юани и рубли.

Според Дмитрий Бабин плюсът на китайската валута е възможността за по-нататъшно увеличаване на ликвидността и геополитическата ситуация, която е благоприятна за по-нататъшно изграждане на икономически връзки.

Минусът е рискът от продължително обезценяване на юана спрямо други валути на фона на зависимост от търговията със суровини и геополитика. За дългосрочни инвестиции той съветва да се предпочитат японската йена и швейцарския франк, посочи още експертът.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!