Горещи новини

Руските части са в северните райони на Киев

| 18:17

Руски части са в северните райони на Киев и продължават да напредват, съобщиха украинските власти. Правителството призова населението да защитава града с коктейли Молотов. По оценки на ООН цивилните жертви на въздушни удари в цялата страна са поне 25, ранените са 102-ма.По британски данни руските военни загуби са 450, според Украйна – хиляда души. Украинският президент Зеленски обвини европейските лидери в бездействие и призова гражданите на Евросъюза към протести, а европейците с боен опит- да се присъединят към отбраната на страната.

Руските сили са превзели стратегическото летище Гостомел край Киев и са изпратили там парашутисти, обяви руската армия. Според Москва е блокиран достъпа до Киев от запад, а сепаратистките сили в Източна Украйна са атакували позициите на украинската армия с руска подкрепа. Обкръжен напълно е град Чернигов, на 150 километра от Киев.

Украйна осъди ракетните удари, поразили столицата в ранните часове на деня. Президентът Зеленски предупреди, че руски саботажни групи са проникнали в града и призова гражданите към бдителност. Тази сутрин той обяви обща мобилизация в страната за отблъскване на руската инвазия. По негови данни през първия ден на конфликта украинските загуби са 137 военни и цивилни и 316 ранени. Руската армия обяви, че са поразени 74 военни обекта, включително 11 летища. Превзет е районът край бившата ядрена централа в Чернобил.

Жители на Киев разказват за попадение в жилищен блок.

„Бяхме заспали и изведнъж чухме грохот. Бяхме в шок и излязохме на улицата, живея тук, в тази сграда, много близо. В коридора имаше дим и слязохме. Това е всичко, което видяхме, имаше силен взрив. Беше около 4.40 или 5.30 сутринта“, разказва Лариса Йовенко.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че за последен път Киев е бил подложен на такова изпитание през 1941 г. при нападението на нацистка Германия. Президентът Зеленски оцени героизма на защитниците, осъди руските нападения срещу цивилни и стигна по-далече.

„Според нашата информация, неприятелят е определил мен за цел номер едно. Моето семейство е цел номер две. Искат да унищожат Украйна политически като унищожат държавния глава“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украйна иска мир и е готова да преговаря с Русия, включително за неутралитет по отношение на НАТО, заяви съветник на украинския президент. Русия е изразила готовност за преговори на високо равнище с Украйна в телефонен разговор на президента Путин с китайския лидер Си Цзинпин. Кремъл изрази готовност за изпращане на делегация в беларуската столица Минск с участието на представители от министерствата на отбраната и външните работи.

„Искаме, както каза президентът Путин, всички хора, които живеят на територията на съвременна Украйна да могат свободно да определят бъдещето си без някой да се опитва да ги вкара в хватката на психологията на ултранационалиста Степан Бандера“, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Русия планира да превземе цялата територия на Украйна, но армията не е успяла да се справи със задачата през първия ден на операцията, обяви британският министър на отбраната. По оценки на ООН, инвазията може да принуди до 5 милиона души в Украйна да търсят спасение зад граница. Според Световната организация 100 хиляди души вече прокудени, в страната има недостиг на налични пари, гориво и медицински консумативи.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!