Горещи новини

Русия призова България да преразгледа решението си за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна

| 15:12

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, предаде ТАСС.„Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви“, се казва в изявлението на руската федерална служба.

Днес, на закрито заседание, депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна.

Преди това гласуването на проекта, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, доведе до напрежение в пленарната зала. От опозицията поискаха в Народното събрание да отиде министърът на отбраната Тодор Тагарев.

След като вчера на извънредно заседание Комисията по отбрана одобри изпращането на зенитни ракети на Украйна, днес опозицията бламира дебатите в зала. Още в началото на заседанието от БСП настояха да дойде министърът на отбраната и поискаха 30-минутна почивка.

„Да поканите министъра на отбраната, тъй като това касае министерството, което той ще съсипе“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Той не е задължен да присъства, само по желание е“, заяви Росен Желязков, председател на НС.

„Не знам защо с такава лекота казахте – „по негово желание“ и т.н. Надявам се да не е отишъл на почивка, той обича така да прави, когато се вземат решения за българската армия“, каза Георги Свиленски от БСП.

Вторият опит за разисквания също претърпя фалстарт. Този път предложението за почивка дойде от партията на Костадин Костадинов.

След като стана ясно, че в пленарната зала ще отиде началникът на отбраната и командира на Военновъздушните сили, дойде още едно желание за почивка този път от групата на ИТН.

След поредица от почивки и 2 часа след началото на пленарния ден започнаха дебатите по същество. Предложението за новия пакет помощта за Украйна е на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Против него се обявиха от „Възраждане“, ИТН и БСП.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!