Горещи новини

Русия планира да пусне сателитен лазерен интернет

| 16:03

Група изследователи от Московския физико-технологичен институт работят по изключително амбициозен проект – сателитен лазерен интернет. Според Иван Завялов, кандидат на физико-математическите науки, старши преподавател в МФТИ, ако бъде успешна, тяхната разработка ще може незабавно да предаде в Москва изображение, направено от сателит над Вашингтон.Иван Завялов: Да предположим, че в системата има 100-200 сателита, между които трябва да установите връзка. Това може да стане с помощта на междусателитен интернет, като предварително сте инсталирали терминали с лазер на сателитите. Такъв интернет ще ви позволи незабавно да прехвърлите например изображение, направено от сателит над Вашингтон, в Москва.

Факт е, че сателитът, който се намира над Америка, ще отнеме много време, за да лети до Москва, съответно ще чакаме снимката няколко часа. С лазерната комуникация този проблем изчезва: данните ще се предават от едно устройство на друго, сякаш чрез мрежа. В бъдеще най-новата система може да се използва и за наблюдение на различни земни обекти. Включително такива в пустините или в океаните.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!