Горещи новини

Русия отне сертификатите на два военни завода в България

| 17:53

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия – две в България и едно в Чехия. Това съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.Става дума за българските „Терем – Летец“ и „Авионамс“, както и за чешкото „Лом Прага“.

„Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на „Лом Прага“, „Терем – Летец“ и „Авионамс“, посочи Захарова.

По думите ѝ така ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери „Ми“, тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия, предаде БГНЕС.Припомняме, че България обяви готовност да помогне на Украйна с ремонт на техника във военните заводи, но отказа да изпрати директно оръжия.

„Терем – Летец“ е специализиран в ремонт на вертолети – Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

„Авионамс“ предлага услуги по капитален ремонт и модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39. „Авионамс“ е към министерството на икономиката.

Засега не е ясно как ще се отрази на работата на двата завода решението на Русия.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!