Горещи новини

Русия глоби Google, готви санкции и срещу Apple

| 16:00

Русия глоби Google заради отказ на интернет компанията да премахне незаконно съдържание. Нещо повече, властите се готвят да санкционират и Apple заради престъпване на антимонополните норми в страната.Русия наложи глоба на Alphabet, компанията-майка на Google, в размер на 21,1 милиарда рубли за повтарящ се отказ да премахне съдържание, считано за незаконно в страната. Регулаторът РосКомНадзор обяви, че окръжният съд в Тагански е наложил глобата за отказа на фирмата да ограничи достъпа до забранени материали, по-специално подчертавайки нарушения в YouTube.

Глобата е изчислена въз основа на дял от годишния оборот на Google в страната и е втората, наложена в рамките на една година: в края на 2021 г. Русия наложи на компанията глоба от 134 милиона долара.

Google пък обяви, че е подала молба за банкрут в страната през май, след като банковата ѝ сметка беше запорирана. Alphabet пък спря по-голямата част от търговските си дейности в Русия след началото на кризата в Украйна.

Сега обаче се очаква и Apple да бъде глобена в Русия – за нарушаване на антитръстовите закони. Руският орган по конкуренцията заяви, че ще глоби технологичния гигант от САЩ заради нарушаване на руските антитръстови норми и злоупотреба с господстващо положение на пазара на магазини за приложения.

Федералната антимонополна служба заяви, че ще наложи на Apple глоба въз основа на оборота, чийто размер ще бъде определен по време на административно разследване.

„Компанията е злоупотребила с доминиращата си позиция на пазара за разпространение на приложения за iOS“, се казва в изявление на FAS. „Apple забранява на разработчиците на приложения за iOS да казват на клиентите в приложението за възможността да плащат за покупки извън App Store или да използват алтернативни методи на плащане“.

Решението да се предприемат действия срещу Apple на антитръстови основания идва като ехо на разследването на Европейската комисия срещу компанията за т.нар. „затворена екосистема“, която „несправедливо предпазва“ Apple от конкуренция.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!