Горещи новини

Русия въведе наказателна отговорност за фалшиви новини за действията на армията

| 15:53

Държавната дума прие на трето, последно четене законопроект, който въвежда наказателни санкции и големи глоби за фалшификати, които дискредитират руската армия и призовава за санкции срещу Русия.„Законопроектът ще бъде незабавно изпратен в Съвета на федерацията, заседанието ще се проведе днес в 14:00 часа в Съвета на федерацията. След одобрение законопроектът ще бъде предоставен на президента за подпис“, каза Вячеслав Володин, говорител на Долната камара.

Според него има възможност още утре нормите на закона за прякото действие „да принудят тези, които са лъгали и са правили изявления, дискредитиращи нашите Въоръжени сили, да понесат много тежко наказание“.

В документа се отбелязва, че срокът на лишаване от свобода за такова престъпление може да бъде до 15 години, той ще се прилага, ако фалшификати водят до сериозни последици.

Разпространението на умишлено невярна информация за използването на руските въоръжени сили ще се наказва с:

– глоба в размер от 700 000 до 1,5 милиона рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за период до 18 месеца;

–  поправителен труд до една година;

– принудителен труд до три години;

– Лишаване от свобода за същия срок.

Ако престъплението е извършено от лице, използващо служебното си положение, от група лица, от група лица по предварителна уговорка или от организирана група, с изкуствено създаване на доказателства за обвинение, от користни подбуди, мотивирани от политически , идеологическа, расова, национална или религиозна омраза, или вражда, или по мотиви омраза, или враждебност към която и да е социална група, то наказанието може да бъде както следва:

– глоба в размер от три до пет милиона рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за период от три до пет години;

– принудителен труд до пет години с лишаване от право да заема определени длъжности или да извършва определени дейности за срок до пет години;

– Лишаване от свобода за срок от пет до десет години с лишаване от право да заема определени длъжности или да извършва определена дейност за срок до пет години.

Законопроектът предвижда и наказание за призиви за санкции срещу Русия:

– глоба до 500 хиляди рубли или в размер на заплатите или други доходи на осъденото лице за период до три години;

— лишаване от свободата до три години;

— принудителен труд до три години;

— арест за срок до шест месеца;

— лишаване от свобода за срок до три години, със или без глоба в размер до двеста хиляди рубли, или в размер на работната заплата или друг доход на осъдения за определен период до една година.

Максималното наказание за призиви за дискредитиране на руската армия ще бъде пет години затвор.

По-рано говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че сега има „колосален поток от фалшификати“ за действията на руските военни в Украйна. Според ведомството в това участват чужди разузнавателни служби, а НАТО ги координира.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!