Горещи новини

РС Македония не пуска коли с бг регистрация да влизат и излизат от страната

| 17:46

Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не са били допускани с автомобили с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония.Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол относно проблеми на македонски българи.

„От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали от  граждани, притежаващо двойно гражданство, че срещат препятствие от страна на митническите органи на РСМ при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани в България. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи в устна форма им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание“, каза още Генчовска.

По думите ѝ за изясняване на ситуацията посолството в Скопие е провело и продължава да провежда срещи и разговори с местните власти.

„Установено е, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно закона автомобилите с чужди регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство“, обясни Генчовска.

Властите в РСМ са посочили, че МПС-ата с чуждестранни регистрации, най-голям процент от тях са с български регистрационни номера, не се регистрират по местното законодателство, въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната, а постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина, а на територията на страната.

„На 21 март тази година временно управляваща посолството на РСМ в София бе извикана на разговор във Външно министерство с цел изразяване на загриженост от случващото се, получаване на официална информация, включително правното основание, на което митническите и гранични власти на РСМ не допускат да влизат или излизат МПС-ата с българска регистрация, най-често управлявани от двойни граждани. От страна на представителя на РСМ бе съобщено, че действията на Агенция „Митници“ на РСМ през изминалите години са били насочени и към автомобили с чуждестранна регистрация, различна от българска, като в момента не се ограничава само ГКПП с Р България“, допълни дипломат номер 1.

С цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ, като за целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!