Горещи новини

РСПБЗН – Разлог припомня мерките за пожарна безопасност през пролетта

-10:10-Razloginfo.com

С настъпването на пролетта и повишаването на дневните температури започва почистването на дворове, вилни имоти, земеделски земи от горими отпадъци. Сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, или да застрашат човешки живот.

Всеки пребиваващ в гора или в близост до залесени площи трябва да спазва мерките за пожарна безопасност. Горската покривка от изсъхнали листа и треви е лесно запалима, което допринася за бързото разпространение на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване могат да предизвикат пожар със значителни щети в гората. Въпреки нормативните документи, заповеди и инструкции целящи повишаване на пожарната безопасност през пролетния сезон, всяка година се намират недобросъвестни граждани, които ги пренебрегват и нарушават. Наглед безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Често това става с цел почистване, но безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка, а последствията понякога са доста трагични.Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Разлог се обръща към гражданите, ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори, юридическите лица на територията на областта и жителите на населените места в региона, да се има предвид за изпълнение следното:

  • да не допускат запалване на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи. Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
  • Повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици както за околната среда така и за частната собственост.
  • На основание Заповед на Кмета на гр.Разлог № РД-15-392/22.03.2021г. се забранява палене на огън за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи;
  • Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар;
  • Не палете огън на открито във ветровито време;.

Отговорност за осигуряване на пожарна безопасност има всеки гражданин. В случай на пожар, задължително се обадете на тел.112.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!