Горещи новини

РПГ „Никола Стойчев“ участва в онлайн международна среща „Фалшиви новини – как да формираме по-дълбока медийна грамотност у учениците“

-16:02-Razloginfo.com

На 11-и май стартира онлайн международна срещата по проект Еразъм Плюс: „Фалшиви новини – как да формираме по-дълбока медийна грамотност у учениците“, с държавите партньори: Франция, Германия, Словения, Швеция и България. Домакин на срещата, която ще продължи три дни – от 10-13 май, е Словения.

Координатор от РПГ „Никола Стойчев“ е д-р Елена Саянова, която инициира и реализира редица дейности в тази област.

Първият ден за учители и ученици започна с презентация на тема: „Популизъм“, която включваше историческа справка и значение на популизма, примери от политиката в съвременния свят. Срещата продължи с игра: „Лошите новини“, свързана с пандемията от КОВИД и що е инфодемия, дезинформация и лекция, представена от Соня Мерлияк. Отличното представяне на учениците е повод за гордост!Ден втори на Международната среща по проект Еразъм Плюс: „Фалшиви новини – как да формираме по-дълбока медийна грамотност у учениците“. Работа и предизвикателства, свързани с демокрацията и употребата на медиите от властта представи днешният лектор – София Байкал, която подготви интересна информация в презентация, а работата на учениците по групи беше свързана с проучване и изготвяне на общо становище по зададени теми, търсене на отговори на въпросите за демократичната култура.

Предизвикателството беше на тема ,,Интернет и демокрация”, а учениците имаха задача да обсъдят предимствата и недостатъците от ползването на публичен профил в Интернет и рисковете, които поемат с това. Срещата продължи с лекция на тема ,,Защита на данните (ОРЗД)”, изготвена от Андрей Томсик, в която беше представена тяхната роля и значение. Събранието завърши с игра ,,Escape room” (Стая на загадките), в която учениците, разделени на отбори, имаха задача да разрешат последователност от ,,загадки” и въпроси, свързани с демокрация, като се опитват да намерят изхода от играта.

Поздравление за отличното представяне на Иван Тинчев, Симеон Крайнов – ученици от 10б клас и Деяна Топалова и Димитър Прангов – 11б клас!

Третият и последен ден на Международната среща по проект Еразъм Плюс: ,,Фалшиви новини – как да формираме по-дълбока медийна грамотност у учениците” стартира с интересна презентация и упражнения на тема: ,,Език на омразата и как да се справим с него”, изготвена от Прайд парад.

Учениците се разделиха на отбори и им беше възложена задачата да подредят и обсъдят понятия, свързани със световни проблеми като системна дискриминация (расизъм, хомофобия), геноцид и др. Събранието продължи с кратка обиколка из училището на домакините от Словения и презентация за гр. Домжале.

Последният ден от срещата завърши с дискусия относно обучението в училище по време на Covid-19, в която учениците от 10б и 11б клас взеха участие и споделиха свои преживявания през пандемията, текущото положение в България и споделиха какво е мнението на родителите за дистанционното обучение и нагласата на българите относно ваксинация срещу вируса. Деяна Топалова представи дейностите, които учениците от клуб Еразъм реализираха на Световният ден на свободата на словото и печата (World Press Freedom Day).

Срещата, макар и виртуална завърши с удовлетворение от представянето българският отбор и създаването на нови приятелства!

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!