Горещи новини

РПГ „Никола Стойчев“ – първото учебно заведение в община Разлог въвело дуална форма на обучение

-9:32-Razloginfo.com
Разложка професионална гимназия „ Никола Стойчев“- гр. Разлог е първото учебно заведение в община Разлог , което въведе дуална форма на обучение.
Дуално обучение дава възможност още в рамките на обучението в училище ученикът след завършване на 10. клас, първи гимназиален етап, да може да подпише трудов договор и съответно в 11. клас и 12. клас той да се обучава в реална работна среда, и да получава възнаграждение. Другото предимство на дуалната форма на обучение е, че в 8. , 9. и 10. клас ученикът ще получава ежемесечна държавна стипендия, което е характерно само за тази форма на обучение. Предимствата на ДУО са- едновременно учиш и трупаш трудов стаж и опит по специалността. Учениците, които се обучават в дуална форма в гимназията са 8-и клас , специалности „ Организация на хотелиерството“и „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и 9-и клас, специалност „Кетъринг“.Тази учебна година РПГ „ Н. Стойчев“ участва и спечели проект за „ Подкрепа на дуалната система на обучение“ . Проектът предоставя подкрепа на учениците от първи гимназиален етап в дуална система на обучение , а основната цел на проекта е да разшири обхвата на този вид обучение, с оглед повишаване качеството на професионалното образование в България и засилване на връзката му с нуждите на пазара на труда. Закупени са най- модерни и професионални уреди за оборудване на готварски и учебни работилници. Като за целта бяха отпуснати 26 460лв., както и 16 500лв. за учебни помагала и 5 600лв. за работно облекло на учениците. Учениците ще работят с последен модел технически средства и ще се усъвършенстват като отлични специалисти. Постоянните и успешни усилия, които полагат директора на гимназията- г-жа Васка Пенева и учителите от РПГ „Н. Стойчев“ за модернизирането на материално-техническата база, като и благодарение на спечеления проект, гимназията ще се превърне в едно от най-модерните и отлично оборудвани училища в региона.
За дуалната форма на обучение всеки ученик от 8. и 9. клас получава стипендия , а благодарение на проекта възпитаниците на гимназията ще бъдат включени в „пробно стажуване“ , за което те ще получат и допълнително заплащане. Ще бъдат провеждани и допълнителни занимания по чужди езици и професионална подготовка, чрез които ще се подобри тяхното професионалното образование и мотивация за обучение.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!