Горещи новини

Родителите на деца с увреждания ползват и двата вида данъчни облекчения за деца

-13:53-Razloginfo.com

Родителите на деца с увреждания могат да ползват и двата вида данъчни облекчения за деца и така максималната сума за възстановяване може да достигне до 1350 лв. за едно дете, обръщат внимание от офиса на НАП в Хасково.Ако сте родител на дете с 50 и с над 50% увреждания имате право да получите до 900 лв. под формата на еднократно данъчно облекчение. Едновременно с това, за същото дете, можете да ползвате и облекчението до 450 лв. за дете. Двете се сумират и  така общият размер облекчение може да достигне до 1350 лв. Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през годината.

От офиса в Хасково уточняват, че за да се начислят и двете облекчения, родителите попълват и подават и двата вида декларации  за деца (по чл.22в, ал.8 от ЗДДФЛ и по чл.22г, ал.7 от ЗДДФЛ), формулярите на които могат да бъдат изтеглени от тук: https://bit.ly/3lkJET2 .

За да ползват облекченията, родителите трябва да имат облагаем доход през 2021 г., да нямат публични задължения към държавата и да разполагат с валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за вида и степента на увреждане на детето. Данъчното облекчение се ползва, включително когато видът и степента на увреждане (50 или над 50 на сто) са установени през 2021 г., както и когато срокът на валидност на решението на ТЕЛК/НЕЛК изтича през 2021 г.

Изискване е към 31 декември на данъчната година детето да не е настанено в социална или интегрирана здравно-социална услуга за грижа на пълна държавна издръжка или в дом за медико-социални грижи за деца.

От НАП съветват всички родители, които ще ползват данъчни облекчения за деца, да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, и тогава да подават документи.

За улеснение на родителите НАП публикува в интернет страницата си www.nap.bg  базова информация и напътствия при най-честите казуси. Можете да ги видите тук:  https://bit.ly/3Dx6H3f .

Консултация за данъчните облекчения за деца може да се направи с Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 и по имейл на е-адрес infocenter@nra.bg.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!