Горещи новини

Рибари излизат на протест заради бездействия на МОСВ

| 13:12

Рибарите от сдружение „Балканка” излизат на организиран протест пред сградата на МОСВ в София. Той ще се състои на 21 юли от 08:30 часа и е под наслов: „ Търси се министър на околната среда и водите, който да въведе законен ред във връзка с проблемите по реките и с водите у нас!”.На фона на редица положителни действия от страна на МОСВ по проблемите с въздуха, волята за обявяване на нови защитени територии, отпадане на наказателни процедури и други, риболовците на пъстърва алармират, че проблемите с водите у нас непрекъснато се задълбочават.

Като повод за протеста е посочено „бездействието на министър Борислав Сандов по отношение на противоречивата съдебна практика на различни състави на Върховния Административен Съд /ВАС/ във връзка с незаконното изграждане на малките ВЕЦ-ове у нас, чиито водохващания са построени в принадлежащите земи на реките без учредено право на строеж от държавата, собственик на земите”.

В някои решения на ВАС е постановено, че построеното в чужда собственост без право на строеж е незаконно и че разрешителните по Закона за водите не учредяват правото на строеж, а в други решения на други състави на ВАС е постановено точно обратното – че разрешителните по закона за водите играят ролята на отстъпено право на строеж, колкото и да е абсурдно това.

И министърът на околната среда и водите има правомощия да поиска тълкувателно решение от колегията на ВАС, за да се преустанови противоречивата практика и Законът да се прилага еднакво за всички, пишат още от сдружението.

Според тях министър Борислав Сандов е наясно колко са незаконни повечето от малките ВЕЦ-ове, защото само три от тях имат учредено право на строеж в коритата на реките, и не му се рискува, за да не навреди на останалите и за да продължат да ни унищожават реките.

Те ще настояват също така МОСВ да не се притеснява за интересите на сдружение Балканка по какъвто и да било друг начин, освен чрез спазване на закона и тогава интересите им ще съвпаднат напълно, заедно с интересите на цялото общество.

„Считаме, че ако все пак има проблем със закона и той не осигурява нужната защита съгласно заложените цели, то трябва да се работи в тази посока чрез народното събрание, но функциите на Изпълнителната власт са да спазва законите еднакво за всички и да търси справедливост в интерес на реките, когато законът е нарушен”, сочат още те.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!